ZOBOBOL

Znak/simptom Možna težava Kaj storiti?
Kratkotrajna občutljivost/bolečina na vroče ali hladne dražljaje. Če bolečina traja le tako dolgo, kot dražljaj, ki jo povzroči, največkrat ne gre za večjo težavo. Možen vzrok je netesna plomba ali razgaljen/preobčutljiv zobni vrat. Uporabljajte zobno pasto za občutljive zobne vratove in mehkejšo zobno ščetko, kot ste jo uporabljali dosedaj. Če po nekaj tednih ne pride do izboljšanja, obiščite svojega zobozdravnika.
Občutljivost na hladno ali toplo po zobozdravniškem posegu – plombiranju. Pri globokih plombah, ki segajo v bližino zobne pulpe, lahko pride do prehodnega vnetja pulpe, ki največkrat spontano izzveni. Počakajte 4-6 tednov. Če se bolečina ne umiri, ali pa se ojača, obiščite svojega zobozdravnika.
Dolgotrajna bolečina po hladnem ali vročem dražljaju. Razširjeno vnetje zobne pulpe. Potrebno je koreninsko zdravljenje.
Neprekinjena, močna bolečina na poklep ali ugriz, oteklina. Odmrla, z bakterijami okužena zobna pulpa in možnost abscesa. Lahko vzamete tablete proti zobni bolečini. Čimprej obiščite zobozdravnika. Zob je največkrat mogoče pozdraviti.

 

Kadar vas bolečina spremlja pred, med ali po obisku zobozdravnika, vam iskreno želim, da bi bolečine končno čim prej minile.                                      Gregor