ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE

Bodite veseli v upanju,                                                                                                                                                                       potrpežljivi v stiski                                                                                                                                                                        in vztrajni v zdravem življenju.

 

V našem življenju za zdravje največ lahko naredimo sami. Sodoben tempo skriva mnoge pasti za razvoj nezdravih navad, ki pa jih lahko uspešno premagamo z odločitvijo za zdravo življenje. Zdravje je torej tudi stvar naše osebne odločitve.

“Kaj lahko storimo?” – odgovore smo že večkrat slišali, pa jih tudi upoštevamo ?

“Kdaj?” Kar zdaj, prosim. Zelo je pomembno, koliko se gibamo, kako se prehranjujemo, na kakšen način rešujemo težave in kako komuniciramo.  Ne vzemimo vsega, kar nam ponudijo (zlasti reklame in trgovci). V dnevu, ki ga imamo pred seboj, lahko naredimo zase veliko koristnega, če ga načrtujemo po “zdravi pameti”. Poiščimo to moč v sebi, spoštujmo svoje telo in ne pozabimo, da so prave in prijetne stvari v resnici zelo enostavne in blizu, da so nam velikokrat dane pravzaprav na doseg roke, samo da tega vedno ne vidimo. Naše razpoloženje se npr. lahko izboljša že s kratkim sprehodom, ki nam požene kri po telesu.

Starši, naredite uslugo svojim otrokom in jih namesto s sladkarijami ali igračami nagradite s knjigo ali izletom, z novo izkušnjo, ki bo otroka navdušila, mu prinesla novo spoznanje in ga opogumila za življenje. Otroci nas velikokrat posnemajo, na žalost tudi naše razvade. Preživljajte prosti čas z njimi čim bolj aktivno, po možnosti brez televizije ali računalnika. Česar otroci ne vidijo ali okusijo, tudi ne bodo pogrešali, in to velja tudi za sladkor.

Tako kot mnoge malenkosti so tudi zobje in naša ustna votlina pomembni za zdravo življenje in dobro počutje. Zdravnika ali zobozdravnika pravzaprav srečujemo zelo malo trenutkov našega življenja, zato se zavedajmo, da lahko le sami solidno vzdržujemo svoje zdravje in ustno higieno. Čeprav se zaradi sedanjega tempa včasih mudi in npr. zjutraj, ko hitimo v službo, ne najdemo dveh minut za umivanje zob, ali pa smo zvečer zelo zaposleni in utrujeni, da potem pozabimo na svoje zobe, v resnici lahko za ustno higieno poskrbimo tudi drugače;

Pomembno je, da imamo pri sebi zobno ščetko, pasto, zobno nitko in po možnosti še ustno vodo. Če se nam ponavadi mudi, imejmo te pripomočke spravljene kar v avtu ali v torbici. Čez dan se bo pokazalo nekaj priložnosti in miru tudi za ustno higieno. Raziskave so pokazale, da je tudi ščetkanje zob samo pred jedjo zelo koristno, včasih celo bolj primerno za preobčutljive zobne površine. Sicer pa tudi redno pitje vode ali nesladkanega čaja odstranjuje bakterije iz naše ustne votline.

 

Za konec pa še nekaj zobnih ščetk skozi življenje, ali svojo že imate pri sebi ? :)