PARODONTALNA BOLEZEN

O parodontalni bolezni

Parodontalna bolezen, med laiki bolj znana kot parodontoza, je bolezen dlesni, pozobnice in čeljustne kosti, ki prizadene večino prebivalcev po 50. letu. Približno 10% ljudi ima hujšo obliko, pri kadilcih je te bolezni več.Med prvimi kliničnimi znaki je krvavitev pri ščetkanju. Ker običajno ne povzroča klasičnega zobobola jo pogosto ne občutimo dokler za zdravljenje ni že prepozno in je potrebno obolele zobe odstraniti. S pravočasnim zdravljenjem lahko bolezen v večini primerov zaustavimo in preprečimo predčasno izgubo zob.Bolezen pa ne ogroža samo obstoja zobovja ampak pomembno prispeva k razvoju tistih sisemskih bolezni (srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, bolezni dihal), ki so najpogosteje vzrok obolevnosti in umiranja sodobnega človeka.Z zdravljenjem v začetni fazi uspešneje preprečimo izgubo zob, zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje.
-
Če vam dlesni krvavijo, imate na tkivu okoli zoba prisotno rano. Kadar je vnetje površinsko, samo v dlesni, gre za gingivitis, ki se ponavadi pozdravi z redno ustno higieno z zobno in medzobno ščetko, nitko in ustno vodo.
Kadar vnetje napreduje,  se dlesen odmika od zoba in jo je z inštrumentom – sondo mogoče že odmakniti, dlesen močno krvavi ali boli, lahko je prisotna že majavost zob, se lahko razvije parodontitis, pri katerem je poleg dlesni prizadeta tudi kost pod dlesnijo.  Kadar je parodontitis prisoten na večini vaših zob, so v vaših ustih pravzaprav prisotne številne odprte rane. Če površine teh ran seštejemo, lahko v slabšem primeru dobimo rano, ki ustreza površini dlani, to pa je že zelo velika odprtina za vdor patogenih bakterij v vaše telo. Zato parodontalna bolezen lahko pomeni tudi rizični faktor za vdor infektov in prenos infekcij do žilja in s tem v organe po telesu.

Aktivna terapija parodontalne bolezni v napredovali fazi pogosto zahteva redne meritve in čiščenje obzobnih žepov pri ustni higieničarki.  Prvi obisk ustne higieničarke je ponavadi temeljit pregled vaših obzobnih tkiv, pri katerem se meritev globine žepov izvede na 6 točkah na vsakem zobu, oceni se tudi majavost zob, prisotnost krvavitve, prisotnost zobnih oblog in drugih vzrokov za vaše težave. Pregled ponavadi traja eno uro. Higieničarka vas tudi motivira in vam svetuje pri uporabi pripomočkov za samostojno čiščenje ustne votline. Vse meritve lahko prikaže v posebni tabeli, kot je tukaj .

Zdaj lahko zgornjo tabelo še natisnete in nesete vaši ustni higieničarki, da bo lahko opravila meritve vaših obzobnih žepov, terapija pa bo higienska ali kasneje kirurška.

Glede na vaše stanje in dejavnike je možno določiti oceno tveganja za napredovanje parodontalne bolezni:

Nadaljna terapija je odstranjevanje oblog, ki se lahko nahajajo globoko pod robom dlesni, z ostrim ukrivljenim inštrumentom, ki se imenuje kireta. Poseg je lahko boleč, vendar je bolečino mogoče zmanjšati s predhodno dodano lokalno anastezijo. Pri višji stopnji parodontalne bolezni se terapija izvaja v večih sejah, da je krvavitev manjša in celjenje ran hitrejše. Po zadnji seji pacient s svojo osebno higieno vzdržuje čim bolj čiste dlesni. Po nekaj mesecih je priporočljiv kontrolni pregled dlesni in v primeru, da se stanje obzobnih žepov  ni izboljšalo, higieničarka pacienta napoti do specialista parodontologa, ki se lahko odloči tudi za kirurško terapijo. Pogoj za uspešnost take operacije pa je vedno tudi solidna osebna higiena.

Meritve in terapija parodontalne bolezni zahtevajo precej truda in časa. Zaenkrat je obiskovanje ustne higieničarke samoplačniška storitev, strokovno združenje slovenskih zobozdravnikov predlaga uvajanje referenčnih ambulant, v katerih bi te storitve bile financirane tudi s strani ZZZS.  Stroški terapije se okvirno gibljejo med 80 in 200 EUR.   Če me vprašate, če se terapija izplača, vam lahko povem, da brez dvoma se.  S terapijo boste zagotovo prihranili marsikateri strošek, ki bi vas dolgoročno doletel zaradi protetične rehabilitacije, ki bi se ji približali, ko bi vam zobje zaradi parodontalne bolezni  izpadli. Poleg tega boste s pomočjo ustne higieničarke lahko osvojili nove trike za učinkovito osebno higieno. Dolgoletne izkušnje so pokazale, da so lastni zdravi zobje vedno boljši od nadomestnih.

V okolici moje ordinacije zobozdravnico parodontologinjo v Kranju lahko obiščete na naslovu Vrečkova 3, Planina, http://parodontologija-kranj.si/

MATEJA ŽVOKELJ IGLIČAR, DDM, spc parodontologije

tel. 08 205 26 35

 

Na obisk ustne higieničarke se lahko naročite v naslednjih ordinacijah:

 

MELITA FRANKO, dr.dent.med.

Zobna poliklinika, Gosposvetska 8, 2. nadstropje

tel. 040 505 777 , 04 2082 432

hig.  ANITA GLOBOKAR SEJDIČ,  dela  petek  popoldan

 

URBAN BELEHAR, dr. dent. med.

tel. 0590 – 42416

http://www.ordinacija-belehar.si/

 

DAVID BIZJAK, dr. dent. med.

http://www.slovenski-zobozdravniki.si/david-bizjak

 

IZTOK KRIŽNAR, dr. dent. med, spc. protetike

tel. 04 202 64 80,            04 202 83 30

hig. BREDA SNEDEC

 

IMPLANTOLOŠKI CENTER,

BENJAMIN RAVNIHAR, dr. dent. med., spc. oralne kirurgije

http://www.implantoloski-center.si/storitve/ustna-higiena-in-diagnostika

hig. KATJA